fbpx
Blog Ecommerce

Tehnici de e-commerce marketing care te vor ajuta sa vinzi

Pandemia a lovit intregul pamant si multe business-uri au trebuit sa se reorienteze in ceea ce priveste vanzarile.

E-commerce marketingul nu mai este ceva de lasat pe locul doi, ci trebuie sa fie pus pe primul plan atunci cand vine vorba despre comunicare.

Cu toate ca, pe masura ce lucrurile reintra in normal, multi dintre oameni vor reveni mai degraba la shopping-ul offline, cei care insa sunt obisnuiti de dinainte cu acest tip de shopping, vor ramane fideli acestui mod de a face cumparaturi. Asadar, acum este momentul in care trebuie sa apesi pedala personalizarii si a gratificarii in online pentru a-i tine cat mai mult pe oameni in acest mediu alaturi de tine.

Ce este e-commerce marketing

Daca este sa ne luam dupa definitia de baza, e-commerce marketingul inseamna toate eforturile pe care le faci online pentru a capta atentia asupra unui business. Inseamna multitudinea tehnicilor pe care le folosesti pentru a crea o intreaga experienta digitala; toate strategiile pe care le gandesti pentru a aduce vanzari – scopul final – unui business.

E-commerce marketingul inseamna o combinatie a strategiilor impartite pe mai multe canale in functie de momentul in care se afla clientul in procesul de cunoastere a brandului sau de cumparare.

Creeaza continut pentru a ajunge la audienta care trebuie

Content is king este afirmatia cu care toti marketerii au o relatie love-hate. Love pentru ca este adevarata; hate pentru ca este prea des folosita. Iar noi va intelegem, suntem in aceeasi situatie.

A crea content original, care sa ajunga la cei care trebuie, este cea mai buna metoda de a ajunge la rezultatele dorite. Iar continutul trebuie sa fie atat informativ, educational, cat si de vanzare. Mixul celor trei este combinatia ideala pe care sa o pui in practica.

Construieste o strategie

Multi marketeri inca lucreaza fara o strategie, iar acest lucru este unul de evitat. Asta pentru ca a arunca tot felul de continut in online fara un studiu inainte poate sa aduca rezultate sau, mai degraba, nu. Depinde si de norocul fiecaruia. Insa in business nu trebuie sa te bazezi pe noroc, ci pe fapte si research.

Iata care sunt pasii pe care sa ii adopti pentru a crea o strategie care te va duce mai aproape de succes:

1. Fa keyword research

Cerceteaza sa vezi ce cauta lumea pe internet, adica fa keyword research si planifica tot continutul in functie de rezultatele gasite.

2. Planifica totul in functie de nevoile oamenilor

Continutul – atat cel organic, cat si cel platit – trebuie sa il planifici in functie de nevoile utilizatorilor de pe Internet care este cel mai probabil sa iti devina clienti. Fii atent la cautarile lor si raspunde-le intrebarilor. Nu uita ca acest pas te ajuta atat pentru SEO, cat si pentru cautarile vocale – care castiga tot mai mult teren in ultima perioada.

3. Imparte continutul pe canale

Fiecare canal de comunicare este diferit si la fel de individual trebuie sa fie si continutul pe care il creezi pentru fiecare in parte. Vezi unde primeaza cel de tip text si axeaza-te pe el; iar unde e principal cel video, concentreaza-ti eforturile in acea directie.

4. Optimizeaza continutul si paginile

Casa ta de pe Internet, adica website-ul tau, trebuie sa arate impecabil si sa fie optimizat la maximum. Asta pentru ca nimeni nu are rabdare sa stea 2 minute sa se incarce o pagina care nici nu este optimizata pentru mobile, de exemplu. Fii atent la aceste detalii si iti vei castiga audienta!

5. Integreaza continutul social media

Am vorbit despre SEO si website, insa un lucru de care nu trebuie sa uitam este continutul pe care utilizatorii il posteaza in social media folosind produsele tale. Aceasta este cel mai autentic mod de prezentare, deoarece vine de la persoane care au cumparat de la tine si si-au pus increderea in produsele tale.

Indeamna la actiuni prin social media

Canalele de social media sunt perfecte pentru a-i ajuta pe cei nehotarati sa faca actiunile la care te astepti! Atunci cand fac window shopping in online, persoanele se simt integrate intr-o comunitate care face acelasi lucru in acelasi timp, chiar daca din locuri diferite.

Daca ajungi la ei cu mesajele care trebuie, utilizatorii sunt mult mai receptivi la a face o achizitie direct de pe platformele de social media sau de pe un site pe care sunt trimisi.

Ce actiuni sa faci in e-commerce prin social media

Social media este locul perfect pentru:

  • A oferi raspunsuri imediat la feedback – fie ca e negativ sau pozitiv;
  • A ajunge la targhetul tau bazandu-te pe date;
  • A asculta ce spune audienta;
  • A incuraja user generated content – adica postarea de continut relevant pentru felul in care folosesc produsele tale.

AI in comunicare

In ultima perioada consumatorii sunt tot mai obisnuiti in a comunica informatii punctuale cu chatbots, ceea ce inseamna ca inteligenta artificiala este la tot mai mare cautare.

Unele business-uri au inceput deja de ceva vreme sa integreze aceste noi tehnologii in strategiile lor de comunicare – vezi Ikea care iti permite *in anumite tari* sa asezi produsele lor in camera ta sa vezi cum ar putea sa arate in realitate.

Gaseste metode prin care sa faci acelasi lucru cu produsele tale si vei iesi cu siguranta in evidenta.

Toate aceste tehnici despre care ti-am vorbit azi te vor ajuta sa castigi increderea urmaritorilor de pe Internet si sa ii transformi in cumparatori. Chiar daca nu ai buget inca pentru fiecare in parte, nu e nicio problema, pentru ca vei ajunge si acolo in timp!

 

Articol scris de:

Victor Dulu

Owner @ 247Digital.Net