fbpx
Blog

5 elemente cheie in design pe care sa le cunosti

De graphic design ne lovim zi de zi atat pe strada, cat mai ales in online. Fie ca vorbim despre afise sau ads pe retelele sociale, acesta este prezent pretutindeni. Gandeste-te la cate reclame vezi pe zi si cate dintre acestea iti raman in minte.

Putine, nu-i asa? Asta pentru ca nu toate respecta regulile despre care iti vorbim in articolul de azi si care te vor ajuta sa iesi din anonimat cu ajutorul unui design care sa atraga privirile si sa ramana in minte.

Importanta designului in campaniile platite

Campaniile platite sunt cele care ajung la cea mai mare audienta, asa cum si scopul lor este precis stabilit de dinainte. Ar fi pacat sa investesti multi bani in campanii, in texte si sa ignori partea care iese cel mai bine in evidenta: designul.

Acesta te ajuta la:

  • prima interactiune pe care oamenii din offline sau online o au cu brand-ul tau si iti doresti sa fie una memorabila;
  • a da o mana de ajutor care lucreaza la identitatea de brand pe langa tonul vocii;
  • a face cat 1000 de cuvinte, ceea ce se spune despre orice imagine in general – fie ca vorbim despre poze sau afise.

Ideea de baza a designului grafic este ca acesta te va ajuta sa ramai – ca brand – in mintea celor care ti-au vazut reclamele mult timp dupa ce au terminat de dat scroll pe retelele sociale; iar deseori cand vor vedea forme sau culori asemanatoare vizualurilor tale, le vei sari in minte.

Acum vom lua pe rand acele elemente de design care, imbinate armonios, vor face brand-ul tau sa iasa in evidenta.

5 elemente din graphic design de care sa tii cont

Poate nu ai buget pentru a angaja un designer in-house sau a apela la un freelancer si atunci trebuie sa te ocupi tu sau persoana din departamentul de marketing si de vizualuri. Exista platforme ca si Canva care va vor face viata mult mai usoara sau puteti sa invatati Photoshop sau Illustrator si sa creati de la 0 vizualurile de care aveti nevoie.

Oricare este momentul in care te afli cu brand-ul din acest punct de vedere, trebuie sa tii cont de cateva principii pentru ca rezultatul final sa fie unul armonios si care iese in evidenta.

5.1 Typography

Chiar daca suna a fonturi, typography se refera si la felul in care este aranjat textul in pagina. Adica spatiul pe care il lasi intre elemente, dimensiunea si tipul fontului, locul in care pozitionezi logo-ul etc.

Experimenteaza cu mai multe pozitionari pana rezultatul este unul armonios. La fel si fonturile pe care le folosesti, pentru ca acestea vor fi cele care te vor insoti mult timp de acum inainte, cel putin pana la un rebranding.

5.2 Vizualuri

Iar cand spunem vizualuri ne referim atat la imagini, ilustratii, video-uri sau infografice. Ele sunt partea centrala a design-ului final, asa ca trebuie alese cu mare atentie. Sunt cele care vor atrage atentia si care vor ramane in mintea oamenilor.

O imagine face cat 1000 de cuvinte, iar un video te ajuta sa cuceresti audienta intr-un mod mult mai personal. Infograficele sunt metoda perfecta de a comprima informatii complexe intr-un mod placut din punct de vedere vizual si usor de inteles. Iar logo-urile sunt elementele care definesc cel mai bine brandul si care te vor individualiza cel mai usor.

5.3 Spatiu

In graphic design spatiul este cel care inconjoara elementele de baza a vizualului. Acesta trebuie, asemeni celorlalte, sa fie bine gandit in proportie cu toate celelalte elemente vizuale despre care am povestit in randurile de mai sus. Considerati spatiul ca fiind fundatia a ceea ce urmeaza sa construiti si nu il ignorati atunci cand incepeti sa amplasati textele si imaginile.

Cu cat spatiul este mai armonizat, cu atat vizualul intreg va fi mai atractiv.

5.4 Culori

Culorile folosite pentru design-ul unui vizual sunt si ele extrem de importante. La fel ca toate celelalte elemente, trebuie sa fie armonizate. Ideal ar fi sa ai un preset pentru toate vizualurile si sa il folosesti ori de cate ori poti pentru a da continuitate si a intra in mintea oamenilor in acest fel.

Aici gasesti o explicatie a roatei culorilor si cum sa le folosesti pentru a nu da gres. Culorile sunt cele care seteaza trairile in ceea ce priveste vizualurile si impresiile pe care acestea le-ar putea crea.

Alege cu atentie coloristica din vizualuri, pentru ca te va defini ca brand si vrei ca impresia lasata sa fie una fara cursur.

5.5 Liniile si formele

Alte doua elemente definitorii pentru orice design sunt liniile si formele. Le vom aborda pe rand.

Liniile sunt foarte expresive si pot fi diferite: drepte, curbate, groase sau subtiri. In functie de mesajul pe care doresti sa il transmiti alegi si liniile in concordanta.

Formele sunt si ele de doua feluri: organice si geometrice. Cele organice sunt mai dificil de gasit doua la fel, in timp ce atunci cand vorbim despre cele geometrice nu putem spune acelasi lucru.

Alege elementele complementare fonturilor si imaginilor pentru un rezultat armonios. Joaca-te cu acestea pana ajungi la rezultatul care sa te multumeasca in primul rand pe tine! 

Articol scris de:

Victor Dulu

Owner @ 247Digital.Net