fbpx

Auzi tot timpul vorbindu-se de branding si cat de important este sa ai unul pe care sa il recunoasca lumea dupa culoare sau font – vezi albastrul de la Facebook, fontul de la Coca Cola sau combinatia de rosu cu galben de la McDonald’s.

A avea un branding puternic inseamna sa duca lumea cu gandul la business-ul tau oricand vede elemente care fac parte din el; indiferent ca acest lucru se intampla pe strada, la un search pe Google sau la un scroll in social media.

Azi iti spunem cum poti sa creezi brand-ul business-ului tau sau pe al magazinului tau online in asa fel incat sa ajungi in gandul tuturor celor care te-au vizitat macar o data.

Gaseste un nume catchy

Atunci cand te gandesti sa incepi un business sau sa faci un rebranding pornesti de la nume. Acesta trebuie sa fie catchy, usor de citit, pronuntat si scris. Pe langa acestea, trebuie sa fie usor de asociat cu produsele pe care le vinzi si sa nu creeze confuzii in mintea consumatorilor.

Desigur ca sesiuni de brainstorming alaturi de parteneri, familie si prieteni ajuta, insa acum exista si tool-uri care sugereaza nume in functie de diverse detalii pe care le oferi. Unul dintre acestea este Namify. Acesta are si variante de denumiri predefinite de la care te poti inspira.

Brand kit-ul este necesar

Din pacate, multe business-uri uita cat de necesar este branding kit-ul sau manualul de branding. Acesta este indispensabil deoarece este cea mai usoara metoda de a introduce atat angajatii, cat si colaboratorii si clientii in lumea ta.

Un program in care poti sa-l creezi si stochezi este Canva – probabil ai auzit deja de el si chiar il folosesti atunci cand trebuie sa faci design si nu ai cum sa apelezi la profesionisti din diverse motive.

Gandeste-te la culorile care sa te defineasca, la fonturi – nu prea multe, uploadeaza logo-ul si creeaza template-uri pentru postarile din social media sau alte vizualuri pe care trebuie sa le realizezi.

Tinand cont de toate acestea si folosindu-le mereu vei crea un automatism in mintea celor care vad materialele tale si gandul le va zbura la tine.

Politica de comunicare

Un brand are o voce. Una pe care sa o foloseasca atat managerul, cat si angajatii si colaboratorii. O voce care, asemenei coloristicii si fonturilor, sa fie recunoscuta din 1000. Insa cum ajungi la acest lucru?

Creaza acest tone of voice in concordanta cu produsele si brand-ul tau care sa cuprinda urmatoarele:

  • comunicarea interna – intre angajati;
  • comunicarea externa (offline sau online) – social media, blog, guest blogging etc.

Asadar, toti reprezentantii companiei si colaboratorii – ca vorbim de contractanti sau de influenceri cu care lucrezi in campanii – trebuie sa foloseasca vocea brand-ului tau in primul rand pentru a avea consistenta.

Creeaza un branding dashboard

Odata ce ai urmat toti pasii de mai sus si ai stabilit detaliile care fac brand-ul tau inconfundabil, este recomandat sa creezi un branding dashboard unde sa le aduni pe toate, pentru a le putea da mai departe mai usor. Poti sa folosesti o aplicatie precum Cyfe, care sa iti vina in ajutor.

Acest branding dashboard trebuie sa contina:

  • un widget care sa iti arate mentiunile din social media;
  • Google Alert care sa iti arate mentiunile in presa/ bloguri/ etc.
  • un widget in care sa pui link-urile importante si sa le ai la indemana atunci cand vrei sa le shareuiesti;
  • cifrele din analytics si de pe site-ul tau de e-commerce;
  • activitatea din Trello sau orice alt instrument pe care il folosesti pentru project management.

A avea un branding impecabil nu este un proces usor si nici pasii prin care trebuie sa treci. Insa daca gandesti departe si vrei sa fii un lider in domeniu, trebuie sa tii cont de ideile si sfaturile din acest articol. Iti promitem ca nu vei regreta nicio secunda investitia facuta in brand-ul tau. 

Articol scris de:

Victor Dulu

Owner @ 247Digital.Net