fbpx
Blog Marketing

Cum sa interpretezi statisticile e-mail-urilor pe care le trimiti

E-mail marketingul este una dintre cele mai eficiente metode prin care sa tii legatura cu cei care iti sunt clienti sau doar s-au abonat la baza ta de date pentru a primi noutati.

Este foarte important sa intelegi cum sa identifici ce merge bine sau mai putin bine atunci cand vine vorba despre campaniile de e-mail marketing pe care le ai in derulare, pentru a sti ce sa pastrezi sau ce sa schimbi la ele.

Azi iti vorbim despre 11 indici de care sa tii seama atunci cand, trimestrial, analizezi eficacitatea eforturilor pe care le depui in marketing si comunicare.

KPI de care sa tii cont in e-mail marketing

Acesti 11 metrici sunt cei pe care poti sa ii identifici si cuantifici cel mai usor in campanii.

1. Open rate

Primul lucru la care te uiti dupa ce trimiti un e-mail bazei tale de date este numarul persoanelor care au deschis e-mail-ul. In general, media ratei de deschidere este undeva la 22%. Un titlu atractiv va creste aceasta rata de deschidere.

Un alt aspect important este de cate ori au deschis subscriberii e-mail-ul: o data sau de mai multe. Si asa poti sa iti dai seama cat de atractiv a fost subiectul ales pentru respectiva campanie.

2. Click-Through Rate sau CTR

In fiecare e-mail pe care il trimiti ar fi bine sa incluzi cel putin un link spre website-ul tau sau spre profilele retelelor tale de socializare. CTR inseamna numarul celor care au dat click pe link-urile inserate. Un numar mare inseamna o interactiune buna si un mod de a spune ca acel continut transmis este de interes.

3. Bounce Rate

Numarul e-mail-urilor netrimise este si el un indicator a cat de ”sanatoasa” este baza ta de date. Exista 2 tipuri de bounce:

  • hard bounce – ceea ce inseamna ca mesageria clientului de mail este plina sau serverul nu functioneaza;
  • soft bounce – atunci cand adresa de mail nu exista.

Urmareste cu atentie acest metric si curata din cand in cand baza de date, pentru ca este un indicator pe care clientii de mail il iau in seama.

4. Unsubscribe rate

Un alt metric foarte important este rata de dezabonare. Aici pot sa intervina diverse motive din partea celor abonati la lista ta. Insa daca aceasta este una in crestere, ar trebui sa incerci sa identifici de ce se intampla asta si sa regandesti strategiile de e-mail.

5. Cresterea listei

Cresterea listei de abonati trebuie sa se intample ori in mod organic, ori din campaniile pe care le derulezi in acest sens. Nicidecum in urma cumpararii acesteia. Gandeste-te la strategii pentru a o creste si pune-le in practica. Testează ce functioneaza mai bine si apoi foloseste acea tehnica ori de cate ori ai nevoie.

6. Scorul de spam

Fiecare campanie de e-mail marketing primeste un scor de spam, in functie de cum este clasificata de catre cei care primesc mail-urile. A te marca precum spam inseamna ca e-mail-urile de la tine nu prezinta interes pentru cei care le primesc si ca trebuie sa schimbi ceva in abordare.

7. Rata de forward

Atunci cand cineva da mai departe e-mail-ul de la tine inseamna ca a fost unul de mare interes de care ar trebui sa auda si alte persoane. Tocmai de aceea este bine sa ai si butoane de share, pentru a putea da imparti inofrmatiile tale mai usor, iar tu vei putea urmari cate persoane au dat share.

8. Interactiunea de-a lungul timpului

Exista persoane care interactioneaza constant cu e-mail-urile tale: le deschid, dau click pe link-uri, le dau mai departe; si exista persoane care le sterg inca dinainte de a le deschide.

Urmareste felul in care oamenii interactioneaza cu mail-urile de la tine, iar daca pentru unii trece o perioada lunga de la ultima interactiune, sterge-i din baza de date, pentru a evita ca ei sa dea unsubscribe sau mark as spam. Astfel iti vei mentine lista curata si ii vei avea aproape doar pe cei care sunt cu adevarat interesati de ceea ce transmiti.

9. De unde se citeste e-mail-ul

Device-ul de pe care userul citeste e-mail-ul este important. Daca de pe desktop, nu e necesar sa faci foarte multe ajustari. Insa daca acest lucru se intampla de pe mobile, trebuie sa te asiguri inainte de a da send ca este optimizat si pentru diverse platforme mobile si device-uri diferite, pentru a fi usor de citit.

10. Rata de conversie

Fiecare campanie de e-mail are un scop: cat mai multe vizite pe o anumita sectiune de pe site; completarea unui formular; downloadarea unui PDF etc. Rata de conversie inseamna: din toti cei care sunt abonati la lista ta, cati au facut actiunea pe care ti-ai dorit-o. Cu cat aceasta rata este mai mare, cu atat campania a fost mai de success.

Importante aici sunt call to action-urile, care le induc celor care primesc mail-ul o anumita actiune pe care sa o faca.

11. ROI in general

Scopul final al oricarei campanii de e-mail marketing este ca return of investment-ul pe care il ai in urma ei sa fie cat mai bun: adica toate resursele – intelectuale si materiale – pe care le-ai depus in campania respectiva si cate vanzari/ download-uri/ actiuni ti-au adus intr-o perioada mai scurta sau mai lunga de timp.

Acesta este metricul care iti va spune cat de eficiente sunt campaniile pe care le derulezi si ce poti schimba atunci cand vine vorba despre continut sau topicuri.

Acum ca stii ce anume trebuie sa urmaresti in fiecare campanie de e-mail marketing pe care o derulezi, mai ramane sa pui pe hartie scopurile pe care le ai si felul in care ajungi sa le atingi cu ajutorul continutului pe care il creezi.

Daca ai si tu sfaturi pentru cei care sunt la inceput cu campaniile de e-mail marketing, scrie-le in comentarii. Cu totii iti vom fi recunoscatori! 

 

Articol scris de:

Victor Dulu

Owner @ 247Digital.Net