fbpx
Blog Marketing

8 practici PPC care sa-ti dea de gandit

In orice domeniu ai lucra, trebuie sa fi auzit macar o data de acele bune practici pe care sa le exploatezi pentru a avea succes. La fel este si in PPC advertising – adica pay per click sau reclamele platite de pe motoarele de cautare cum ar fi Google sau Bing.

Ca intotdeauna, nu exista o reteta care sa functioneze fara cursur pentru toate brand-urile si in toate domeniile, asa ca cel mai bine este sa testezi inainte sa iei o decizie radicala din multe puncte de vedere.

Deseori cand incepi sa creezi o campanie pe o platforma, vei primi sfaturi de la algoritmi sau vei initia discutii cu reprezentanti ai acestora in ceea ce priveste modalitatile de a scoate cel mai bun ROI din reclamele platite.

Iata 8 ”reguli de baza” care mai mult poate te incurca decat sa te ajute.

8 reguli PPC pe care sa le testezi inainte de a le folosi pe termen lung

1. Te bazezi prea mult pe audiente generale

A avea o audienta foarte mare nu este rau din punct de vedere al reach-ului pe care il poti obtine, insa nu intotdeauna acesta iti va aduce si vanzarile la care te astepti.

Daca alegi keywords foarte generale, atat Google, cat si Bing, le vor corela cu rezultate care nu au neaparat legatura cu tine si astfel vei pierde din audienta dorita.

Daca bugetul iti permite, nu te sfii sa investesti si in aceasta tehnica, dar ai grija sa selectezi cu atentie cuvintele cheie cu care vei lucra.

2. Mergi pe bidding automat

Sa accepti din prima bid-urile automate, care iti sunt sugerate de platforma, inseamna sa scazi la un moment dat rata conversiilor. Asta pentru ca fiecare bid se uita in spate la aceasta pentru a putea automatiza cat mai accurate. Iar daca primele conversii nu au fost facute in asa fel, si cele care urmeaza vor folosi tipologiile din trecut.

Odata ce ai identificat scopurile si metodele de conversie ale fiecarui ad set si ai avut rezultatele scontate iti va fi mult mai usor sa automatizezi aceasta parte.

3. Accepti recomandari fara research

Google si Bing pot sa iti sugereze recomandari de keywords pe care sa le folosesti, insa unele dintre riscuri sunt urmatoarele:

  • pot adauga sute de cuvinte cheie care nu au fost revizuite;
  • sunt adaugate keywords pe care nu vrei, de fapt, sa le folosesti;
  • targhetarea este pe dos fata de cum ti-ai dorit.

4. Sa incluzi un numar anume de keywords intr-un ad set

Numarul ideal de cuvinte cheie de adaugat intr-un ad set nu exista in general. Acesta trebuie testat pentru fiecare business in parte si pentru fiecare reclama in parte. Iata de ce trebuie sa tii cont:

  • audienta la care vrei sa ajungi cu ajutorul acestora;
  • scopul in care le folosesti trebuie sa fie clar: sa aduca vanzari sau sa atraga spre site spre informare.

5. Folosirea unui singur keyword pe ad group

Acum cativa ani aceasta tactica era folosita printre expertii in PPC. Asta pentru ca te ajuta sa te concentrezi pe un singur cuvant cheie si sa scoti tot ce se poate din el.

In ziua de azi insa este mai dificil ca Google sa prinda toate nuantele unui singur cuvant comparativ cu mai multe in acelasi ad set.

Asadar, varianta ideala acum este sa faci mai putine ad sets cu mai multe keywords pentru o acuratete cat mai buna.

6. Includerea a search partners

Atunci cand faci o reclama pe Google sau pe Bing, platformele vor opta automat sa afiseze ads si pe site-urile partenerilor, cum ar fi ask.com sau DuckDuckGo. Acest comportament va afecta traficul pe care il ai pe Google sau Bing si nu intr-un sens bun, pentru ca s-ar putea ca celelalte site-uri sa atraga mai multi vizitatori, iar tu sa nu iti doresti asta.

7. Combini search cu display

Cand creezi campanii, platformele iti vor indica sa alegi ambele optiuni atunci cand vine vorba de afisare. Desi acest lucru poate parea benefic la o prima privire, trebuie sa ai grija ca cele doua sa nu se canibalizeze si sa faca mai mult rau campaniei decat bine.

8. Diversificarea pe fiecare canal

Daca ai gasit o reteta care functioneaza pentru tine, chiar daca e pentru o perioada mai lunga sau mai scurta de timp, incearca sa te tii de ea si sa testezi lucruri noi cum ar fi placement-uri si pe retelele sociale atunci cand dispui de un buget extra pentru acestea. Concentreaza-te pe ce stii ca functioneaza si testeaza doar atunci cand iti permiti!

Concluzia este ca reteta perfecta depinde de la brand la brand si de la campanie la campanie. 

Articol scris de:

Victor Dulu

Owner @ 247Digital.Net