fbpx
Marketing

Creeaza-ti strategia corecta de e-mail marketing

E-mail marketingul, desi este unul dintre cele mai importante canale atunci cand vine vorba despre vanzari, este de cele mai multe ori lasat pe ultimul loc in ceea ce priveste importanta sa in strategia de comunicare.

Odata ce te vei convinge de eficienta acestui canal, iti vei fi dorit sa fi investit mult mai mult in dezvoltarea lui. Insa timpul nu este pierdut si poti sa incerci sa recuperezi ce ai pierdut.

De cele mai multe ori a nu avea o strategie concreta de e-mail marketing inseamna de fapt ca nu crezi ca ai nevoie de una sau diminuezi importanta sa in strategia globala de marketing.

Pentru multe business-uri, e-mail marketingul este folosit doar pentru a anunta noutati din cand in cand, pentru a atrage atentia asupra unor produse ramase in cos sau promotii speciale.

Acesta inseamna si actiuni ca si cele de mai sus, insa este mai mult decat atat: un instrument bun de folosit pentru a-ti creste partea de branding a business-ului, de engagement, de vanzari directe, retentia clientilor si aducerea de noi clienti. Toate acestea se pot intampla intr-o perioada mai scurta sau mai lunga de timp, in functie de obiectivele pe care le notezi si vrei sa le atingi cu ajutorul strategiei de e-mail marketing.

5 pasi spre o strategie de e-mail marketing care sa prinda

Toate eforturile pe care le pui in comunicare speri sa iti aduca vanzari si brand awareness. Insa, ca la orice alt demers, sunt anumiti pasi pe care sa ii urmezi atunci cand vine vorba despre strategii.

  1. Decide ce loc ocupa e-mail marketingul in planul tau de comunicare
    Dupa cum spuneam, comunicarea unui business are mai multe ramuri, iar cata importanta dam fiecaruia dintre ele depinde foarte mult de tipul de business, cat de mari sunt departamentele si cate resurse avem la dispozitie sa investim in fiecare.
    Pentru a face mai usor acest proces decizional, raspunde-ti la cateva intrebari si vei afla un raspuns:
    – Ce metode de marketing folosesti in business?
    – Acorda-le cate un calificativ de la 1 la 10 fiecareia.
    – Cat timp si cati bani investesti in fiecare pe luna?
    – Calificativul si resursele investite in e-mail marketing reflecta implicarea voastra in acest proces?
  2. Seteaza obiective pe termen lung
    Deseori, obiectivele marketerilor si ale antreprenorilor in ceea ce priveste e-mail marketing-ul sunt pe termen scurt: sa am x numar de subscriberi la newsletter in urmatoarele 3 luni; sa fac x numar de vanzari din urmatoarea campanie trimisa etc.
    Obiectivele pe termen lung trebuie sa fie insa stabilite in sedinte de brainstorming si trebuie sa aduca plus valoare atat angajatilor care (probabil) le citesc, cat si publicului. Si, mai ales, nu trebuie sa fir doar de vanzare sau promovare directa. Trebuie sa fie si de educare si de a arata fata umana a business-ului tau.
    Incearca sa definesti aceasta strategie cu o singura fraza in care sa cuprinzi valori si scopuri.
  3. Decide cum va arata template-ul e-mailului
    Desi de obicei ai mai multe template-uri pe care le folosesti cu diverse scopuri in ceea ce priveste e-mail marketing-ul, noi te sfatuim sa alegi una pe care sa o identifice cititorii din primul moment in care il deschid.
    Chiar daca este bine ca diferite topicuri sa aiba layout-uri diferite, incearca sa il integrezi pe cel principal intr-un mod armonios in fiecare dintre ele.
  4. Alege design-ul e-mail-ului
    De cele mai multe ori designul este confundat cu template-ul, insa aceasta greseala poate fi corectata cu informatia potrivita.
    Design-ul inseamna si setarea stilului brandului – care trebuie neaparat sa fie inclus in branding manualul pe care business-ul tau este imperios necesar sa il aiba, a vocii cu care transmiti informatia etc.
  5. Tine-te de o perioada de executie
    Asa cum iti spuneam, angajamentul pe care-l iei atunci cand vine vorba despre strategia de e-mail marketing trebuie sa fie pe termen lung. Stabileste-l pe al tau si fa tot posibilul sa te tii de el. Seteaza-ti deadline-uri realiste de minim 90 de zile si apoi apuca-te sa faci tot ce iti sta in putinta pentru a ajunge la ele.

Acesti 5 pasi trebuie sa te ajute in crearea unei strategii de e-mail marketing care este realista. Urmeaza-i si in viitor te poti astepta la minuni din aceasta parte a comunicarii.

Articol scris de:

Victor Dulu

Owner @ 247Digital.Net