fbpx
Blog Business Marketing

8 strategii de marketing afiliat pentru 2022

Cu siguranta ai auzit pana acum despre marketingul afiliat, insa poate nu ai abordat aceasta stratehgie de vanzare pana acum. Iar daca ai facut-o, ti-ai dat seama cat de in ajutor poate sa iti vina.

In oricare dintre cele doua cazuri te-ai afla, in articolul de azi vei gasi 8 strategii de marketing afiliat de care sa te ajuti in acest an pentru a-ti mari vanzarile.

Ce este marketingul afiliat

Marketingul afiliat este un program prin care un business apeleaza la diverse persoane pentru a-si vinde produsele, iar acestia din urma incaseaza un anumit profit din vanzari.

Este o situatie win-win pentru ambele parti, uneori cu un efort aproape spre minim depus in aceasta directie. Desigur, implicarea difera cu fiecare colaborare.

Acesta poate avea loc atat in social media, cat si pe blog sau alte medii pentru care cele doua parti cad de acord.

De ce sa folosesti marketingul afiliat

Marketingul afiliat este perfect pentru businessurile mici sau la inceput deoarece poate sa aduca aceeasi vizibilitate sau poate una chiar mai mare decat reclamele platite. Poti sa masori efectele acestuia intr-un timp foarte scurt si sa ceri rapoarte chiar si saptamanale de la cei cu care alegi sa colaborezi.

Strategii fundamentale de marketing afiliat

Poti sa le pui pe toate in aplicare in acest an sau sa le alegi pe cele care consideri ca ti se potrivesc cel mai bine. Decizia este in mana ta.

1. Alege afiliatii potriviti

Chiar si in era internetului, cea mai buna reclama este tot aceea din vorba-n vorba. Doar ca tehnica s-a schimbat si acum aceasta din vorba-n vorba se aplica si in mediul online.

De aceea este atat de important sa gasesti afiliatii care sa se potriveasca businessului si valorilor tale. De exemplu, daca ai o companie care produce sau importa lucruri pentru bebelusi, nu vei alege un afiliat care are legatura cu motocicletele.

2. Optimizeaza platformele

Odata ce ai gasit persoanele potrivite pentru marketing afiliat, trebuie sa te asiguri ca siteul tau este optimizat in asa fel incat cei care ajung la el sa isi doreasca sa achizitioneze produsele promovate.

Ca sa incurajezi acest lucru, tine cont de urmatoarele:

  • creeaza un video informativ;
  • trimite emailuri personalizate;
  • gandeste bine cuvintele cheie pe care le folosesti pe paginile la care afiliatii fac trimitere;
  • creeaza landing pageuri speciale pentru produsele din afiliere;
  • testeaza viteza siteului, sa fie una buna.

3. Diversifica programul de afiliere

Atunci cand gandesti si implementezi un program de afiliere trebuie sa ai mai multe variante la dispozitie pentru a-l putea diversifica la nevoie.

Tine cont de urmatoarele:

  • in fiecare trimestru regandeste metoda de colaborare cu afiliatii, fa research si recruteaza unii noi daca simti nevoia.
  • creeaza pentru fiecare afiliat o alta strategie de marketing, in functie de particularitatile acestuia;
  • daca o campanie a mers bine, merita sa prelungesti colaborarea.

4. Fa o campanie cu un influencer

Influencerii sunt formatorii de opinie care si vand in acelasi timp, iar studiile arata ca acestia au un revenue de 11 ori mai mare decat o reclama de tip banner.

A avea un influencer partener inseamna a ajunge la comunitatea pe care o are deja formata. Cateodata insa nici nu este nevoie sa apelezi la unul cu milioane de followers, ci poti sa ii abordezi si pe cei de tip nano sau micro influencer pentru a promova produsul tau spre comunitatea lor.

5. Nu uita de coduri de reducere

Oamenilor le plac reducerile. Uneori nici nu conteaza daca vorbim de cativa lei sau de procente din pretul initial. Acum cu pandemia si shoppingul online care a prins un avant tot mai mare este momentul ideal pentru a testa aceasta metoda de a oferi cupoane celor care ajung pe site sau prin intermediul afiliatilor.

Mai ales pentru ca sunt online, acestea sunt o versiune ieftina a celor printate si pot fi foarte usor cuantificate in functie de vanzari.

Ce trebuie sa faci daca alegi sa implementezi aceasta strategie:

  • investigheaza cu atentie ce anume le place clientilor tai si la ce discounturi reactioneaza cel mai bine;
  • planuieste cu atentie campaniile: de sarbatori; cu ocazia aniversarii businessului sau a unor milestones.

Codurile de reducere sunt una dintre cele mai bune metode de a reduce abandonarea cosurilor, sunt o metoda excelenta de a personaliza experienta clientului si una usoara de a masura rezultatele.

Ce este insa negativ la aceasta campanie este faptul ca produsele fiind reduse pot da impresia ca si calitatea acestora este scazuta; iar profitul este si el scazut, nefiind oferite produsele la pret intreg.

6. Parteneriate B2B

Nimeni nu a zis ca strategiile de marketing afiliat trebuie sa se intample doar intre businessuri si persoane fizice, ci, de asemenea, pot sa fie si intre doua businessuri.

Relatia dintre acestea poate sa demonstreze increderea pe care o au unele in altele si faptul ca impreuna pot fi mai puternice.

Ce trebuie sa iei in considerare cand gandesti o campanie de marketing afiliat B2B:

  • seteaza obiective pe termen scurt, mai ales pentru a vedea daca aceasta colaborare este una prielnica pentru ambele businessuri; iar daca raspunsul este da, atunci poti sa o continui;
  • poate ati ales sa faceti campania doar offline sau doar online, iar daca aceasta este una profitabila, puteti sa o mutati si in mediul pe care inca nu l-ati implicat.

7. Foloseste platforme de marketing afiliat

Daca nu ai tu timpul sau resursele necesare pentru a crea propria platforma de marketing afiliat, atunci poti linistit sa apelezi la cele care deja sunt pe piata si au o istorie in spate, cum ar fi ProfitShare sau 2Performant.

Avantajele platformelor:

  • au toate featureurile de care ai nevoie si poti sa urmaresti mai multe campanii cu ajutorul unui singur cont;
  • integrare usoara cu magazinul tau online;
  • este usor de folosit atat pentru tine ca business, cat si pentru cei cu care alegi sa te afiliezi.

Un minus al acestora ar putea fi suma de bani pe care trebuie sa o platesti lunar. Dar acesta depinde doar de tine si bugetul pe care doresti sa il aloci pentru marketing afiliat si felul in care il imparti.

8. Creeaza platforma ta de marketing afiliat

Odata ce businessul tau scaleaza, se poate sa iti doresti sa creezi propria platforma de afiliere.

Avantajele cu care vine aceasta solutie sunt:

  • alegi tu cum sa arate softwareul cu care urmeaza sa lucrezi;
  • setezi tu regulile jocului;
  • alegi cum sa se plateasca;
  • faci o selectie a afiliatilor;
  • pregatesti materialele de comunicare.

Dezavantajele acestei metode sunt:

  • timpul si banii care trebuie investiti;
  • mai multa munca si mai mult efort;
  • dureaza mai mult timp pana ajungi la rezultate.

Tu ce strategie de marketing de afiliere ai vrea sa abordezi?

 

Articol scris de:

Victor Dulu

Owner @ 247Digital.Net