fbpx
Blog

Impactul identitatii vizuale asupra privitorilor

Incepem articolul cu 2 intrebari:

  • Ce iti sare in minte cand vezi albastru?
  • Ce iti sare in minte cand vezi patru cercuri alaturate?

Raspunsurile sunt de la sine intelese si totul sta in identitatea vizuala pe care cele doua branduri o au si au construit-o de-a lungul timpului fiind consistente.

Mai mult decat atat, ele transmit anumite sentimente chiar si fara cuvinte, ci dintr-o singura privire. Asta inseamna sa ai o identitate vizuala ca la carte, pe care sa o tina minte cei care au interactionat cel putin o data cu brandul tau.

Ce este identitatea vizuala

Daca pana acum ai facut lucrurile in acest sens dupa cum ai crezut ca este bine, ai ajuns la locul potrivit. In articolul de azi iti spunem cum sa creezi o identitate de brand memorabila.

Identitatea vizuala inseamna reprezentarea vizibila a unui brand:

  • logo;
  • culori;
  • iconite;
  • typography;
  • imagini;
  • aplicatia mobila;
  • designul magazinului fizic;
  • flyere;
  • brosuri;
  • reclamele online si offline;
  • panouri de reclame.

A avea o identitate vizuala compacta te va ajuta sa conectezi brandul cu posibilii si actualii clienti si sa le sari in minte de cate ori vor vedea elemente care sunt parte din el.

Identitate vizuala versus identitate de brand

Chiar daca una face parte din cealalta, aceste doua concepte sunt diferite.

Identitatea vizuala inseamna tot ceea ce se vede dintr-un brand.

Identitatea de brand include atat partea vizuala, cat si tonul vocii brandului, valorile si misiunea acestuia, ghidurile de stil, avatarurile carora se adreseaza si, in mare, tot ceea ce inseamna un brand cu vazute si nevazute. Aceasta este personalitatea afacerii tale, care debordeaza atat vizual, cat si cu ajutorul cuvintelor.

Cum creezi o identitate vizuala

Am ajuns la cea mai importanta parte a articolului, aceea in care iti spunem cum poti sa creezi o identitate vizuala memorabila.

1. Defineste identitatea de brand

Primul pas al acestui proces este acela de a defini identitatea de brand cu tot ceea ce inseamna aceasta. Chiar daca insa nu ai totul pus pe hartie, exista anumite elemente cheie fara de care nu trebuie sa te apuci sa lucrezi la identitatea vizuala. Acestea sunt: valorile afacerii, vocea si tonul, misiunea si avatarul.

Dezlegand misterul acestora vei putea incepe sa lucrezi la o identitate vizuala care sa ii atraga si pe care sa o tina minte.

2. Intelege principiile designului

Ideal atunci cand creezi o identitate vizuala este sa intelegi principiile designului si, pe baza acestora, sa le spui colaboratorilor specialisti in domeniu cum iti doresti sa arate brandul tau.

Asta pentru a nu interveni frustrari de nicio parte in timpul colaborarii.

3. Scrie o poveste

De mici copii apreciem povestile bine scrise si acest obicei nu se pierde odata cu varsta. Tocmai de aceea, atunci cand vorbim despre un brand ne place sa descoperim povestea din spatele acestuia si mai apoi sa o scriem impreuna folosind produsele sale.

Cu ajutorul identitatii vizuale poti sa portretizezi aceasta poveste si sa o faci mult mai usor de inteles de catre cei la care ajungi.

4. Fii consistent

Constistenta este cheia atunci cand vorbim despre identitatea vizuala si de brand. Este intotdeauna bine sa folosesti aceleasi fonturi, aceleasi culori si cateva derivate ale acestora, dar neaparat doar pe cele pe care le-ai inclus in brand book.

Indiferent daca lucrezi cu un singur designer sau cu mai multi, important este ca acesta sau acestia sa tina cont de brand book si de consistenta vizuala.

5. Fii atent la mediul de dispersare a informatiei

Fiecare retea sociala are particularitatile sale si la fel si mediul online. Tocmai de aceea este deosebit de important sa acorzi o mare atentie acestor particularitati si sa tii cont de ele atunci cand creezi vizualuri legate de o campanie si nu numai.

Odata ce ai pus pe hartie elementele de brand pe care urmeaza sa le portretizezi poti sa incepi sa scrii povestea care sa ajunga la cat mai multi oameni. 

Articol scris de:

Victor Dulu

Owner @ 247Digital.Net