fbpx
Blog Business Marketing

15 indicatori de performanta de care sa tii cont

Atunci cand ai un magazin online trebuie sa tii cont de mai multi indicatori de performanta la sfarsit de luna/ trimestru/ an.

Cum aleg KPIs pe care sa ii urmaresc

Prima intrebare care iti vine in minte este cum alegi acei KPIs pe care sa ii urmaresti atunci cand lucrezi la rapoarte si la planuri de viitor.

Acestia difera in functie de business si tipul produselor pe care le vinzi, insa exista cativa de care poti sa tii cont in general.

Defineste scopuri pe care poti sa le cuantifici:

  • sa cresti numarul vizitelor pe site cu un x procent;
  • sa cresti productia unui produs cu x procent;
  • sa cresti loialitatea clientilor si sa ii ajuti sa se intoarca la tine de x ori;
  • sa cresti baza de date cu x procent;
  • sa cresti bugetul cu ajutorul diverselor tactici de vanzare cu x procent.

Sa identifici KPIs relevante:

  • masurabile: daca nu poti calcula un KPI nu ai cum sa il urmaresti;
  • in timp: daca nu poti sa le cuantifici intr-o anumita perioada de timp, nu sunt cele potrivite pentru tine;
  • actiune: daca nu poti sa iei o actiune pentru a le pune in practica, nu le poti cuantifica;
  • relevant: poti sa legi KPIul de scopurile de mai sus?

Cele mai des intalnite KPIs

1. Vanzarile

Poate cel mai usor de cuantificat KPI sunt vanzarile. Pe acestea le poti compara cu cele din trecut si sa faci predictii pentru viitor.

Vanzarile le poti calcula in doua feluri:

  • dupa numarul de produse;
  • dupa incasarile totale.

Aceste modalitati depind de cat de mare este afacerea, insa cel putin o data pe an poti sa le iei pe ambele in considerare.

2. Profitul net

Profitul este un alt KPI usor de calculat.

Profitul net este cel cu care ramai dupa ce ai platit toate cheltuielile legate de produse, livrari, impachetat etc.

Acesta este un bun indicator al calitatii magazinului tau si pentru a stabili ce e de imbunatatit.

3. Costul mediu al comenzilor

De profit este legat si costul mediu al comenzilor plasate pe site. Este cel mai indicat sa il calculezi lunar/ trimestial/ anual pentru a avea o idee cat mai buna despre cum evolueaza.

4. Numarul comenzilor

Numarul comenzilor este un alt KPI pe care sa il masori. Stiind numarul comenzilor – pentru ca il urmaresti lunar/ trimestrial/ anual si in functie de produsele cele mai des comandate – vei putea sa iti asiguri stocuri.

5. Customer lifetime value

Acest KPI iti spune cat cheltuie clientii in medie. Uneori poate sa fie mai greu de calculat, insa o solutie ar fi: numarul mediu de comenzi + numarul mediu de comenzi al unor anumiti clienti anual si de cate ori se intorc.

6. Retentia clientilor

Felul in care ii atragi pe clienti si ii faci sa revina sa cumpere de la tine este importanta si cuantificabila. Astfel vei putea identifica in ce momente se intorc si care sunt produsele lor preferate.

7. Traficul pe site

Traficul de pe site poate fi usor identificat si masurat cu ajutorul analytics. Si orice site online trebuie sa aiba instalat acest tool, indiferent de profilul pe care il are.

8. Timpul petrecut pe site

Tot analytics iti poate spune timpul mediu pe care userii il petrec pe siteul tau. Cu cat acesta este mai mare, cu atat inseamna ca informatia pe care o afisezi este interesanta pentru ei si vor sa descopere mai multe despre subiectul respectiv.

9. Rata de conversie

Poate cel mai important KPI din cate exista este rata de conversie. Adica din cati oameni intra pe site – cati devin clienti activi.

Este important ca aceasta rata sa nu varieze foarte mult de-a lungul timpului, ci mai degraba sa o mentii sus si constanta.

10. ROAS

Adica investitia care ti se intoarce dupa ce investesti in reclame. Acesta este usor de calculat: imparte profitul din urma unei campanii la banii investiti in acea campanie si vei afla cat a fost de profitabila.

11. Abandonarea cosurilor

Rata de abandon a cosurilor este usor de urmarit si, in acelasi timp, ai si o gramada de metode prin care poti sa o imbunatatesti.

Pentru ca aceste rate difera destul de tare, iti recomandam sa le urmaresti sau de doua ori pe an sau chiar anual.

12. Cat costa un nou client

Aici trebuie sa verifici toate chaltuielile pe care le faci cu reclame si produse si orice alte detalii in legatura cu o comanda plasata pe site. Astfel vei putea sa iti dai seama cat costa un client nou.

13. Cautarile organice

Cautarile organice depind de SEO si cat de bine te stii ajuta de cuvintele cheie pentru a genera trafic organic pe site.

Si acesta poate fi usor urmarit din sectiunea de analytics si la fel si modul in care utilizatorii au ajuns pe site.

14. Adaugarea produselor in cos

Un alt KPI usor de urmarit este cate produse sunt adaugate in cos, cumparate sau abandonate.

Acesta iti va spune cat de interesante sunt produsele pentru cumparatori si cum se raporteaza la acestea in functie de achizitii.

15. Clienti satisfacuti

Acest KPI este foarte important deoarece iti va spune cat de multumiti sunt clientii cu experienta cumparaturilor de pe siteul tau.

Vei putea vedea ce faci bine, ce trebuie sa imbunatatesti si la ce anume sa renunti.

Urmareste constant acesti KPIs si incearca sa stabilesti ce trebuie imbunatatit in asa fel incat afacerea ta sa mearga tot mai bine si acest lucru sa se reflecte in vanzari. 

 

Articol scris de:

Victor Dulu

Owner @ 247Digital.Net