fbpx

Indiferent de nisa in care activezi este foarte important ca intr-un timp mai lung sau mai scurt sa incepi sa scoti profit.

Spre deosebire de campaniile de marketing la care observam rezultate imediate sau intr-un timp destul de scurt, campaniile de SEO se desfasoara pe o perioada mai lunga de timp. Pentru a genera rezultate, campaniile de SEO, au nevoie de un mai mare interval de timp pentru a genera un trafic mai mare sau o crestere considerabila a vanzarilor, pe site-ul in care se desfasoara analiza campaniei de SEO.

De cele mai multe ori, antreprenorii cu site-uri sau magazine online, considera ca aceste campanii SEO, nu sunt deloc profitabile intrucat acestea nu convertesc imediat, ceea ce este total gresit. Tocmai de aceea, aici intervine acest ROI (Return ON Investment) si care se refera mai exact la intoarce investitiei.

Indiferent de nisa in care activezi, este foarte important ca intr-un timp mai lung sau mai scurt, sa incepi sa scoti profit.

ROI este indicatorul care iti arata, intr-un mod cat se poate de obiectiv, daca investitia a fost profitabila sau nu pentru afacerea ta.

Atunci cand campaniile de SEO sunt gandite doar din perspectiva ROI, optimizarea acesteia se face intr-un mod total diferit, intrucat scopul final a acestui ROI este de vinde mai mult, nu a genera mai mult trafic (mai multe vizite), iar ca sa scopul final sa se obtina, este nevoie de conversii (vanzari).

ROI nu se calculeaza dupa numarul de vizitatori si nici dupa numarul de conversii.

Pentru a vedea daca campania de SEO a fost profitabila, trebuie sa faci un bilant al cheltuielilor facuta de tine si veniturile generate de aceste cheltuieli.

La o prima analiza superficiala, te vei gandi ca daca traficul organic a crescut, asta inseamna ca ROI functioneaza, insa nu trebuie sa uitam ca nu toti vizitatorii noi vor fi cumpara de la noi de pe site/magazin online. Pentru ca sa avem o analiza completa, este nevoie de un instrument de analiza. Scopul lui este sa ne furnizeze informatii reale despre ceea ce se intampla pe site, de la primul click al clientului, pana la ultimul click, practic tot traseul lui pe site.

Daca nu vei avea un astfel de instrument, cresterea simultana a vanzarilor si a traficului organic, adica a numarului de vizitatori care ajung pe site-ul tau datorita optimizarii pentru motoarele de cautare poate ajuta la aprecierea profitabilitatii SEO.

 

Articol scris de:

Victor Dulu

Owner @ 247Digital.Net