fbpx

Toata lumea stie cat de important este sa apari in primele rezultate pe Google, insa putini inteleg procesul din spate si mai ales ce aport pot sa aduca pentru ca acesta sa fie cat mai prolific. De aceea este deosebit de important ca fiecare persoana din companie care are legatura cu departamentul de comunicare si nu numai sa stie cum poate sa vina in ajutorul colegilor din departamentul de SEO.

Ce este SEO

Search Engine Optimization face parte din departamentul de comunicare overall si are scopul de a aduce vizibilitate brandului si a-l scoate in fata atunci cand userii cauta solutii pentru nevoile si problemele pe care le au.

SEO insa nu inseamna doar reclamele pe motoarele de cautare, ci si felul in care arata siteul businessului tau, cat de usor este de navigat pe acesta, chiar si securitatea pe care o ofera datelor.

Care sunt avantajele SEO versus alte surse de trafic

Chiar daca rezultatele sunt aceleasi – traficul pe site – exista o diferenta intre SEO si reclamele platite sau traficul de pe social media:

  • spre deosebire de reclamele platite pe motoarele de cautare, in SEO nu trebuie neaparat sa investesti constant sume de bani pentru a vedea rezultatele;
  • iar spre deosebire de traficul din social media, aici nu trebuie sa depui eforturi constante de a posta pentru a avea rezultate; si nici nu intrerupi omul din scroll pentru a-i arata reclama ta, ci mai degraba raspunzi cererii sale de a-i arata rezultate relevante.

Fa echipa sa inteleaga de ce SEO este important

Asa cum spuneam, SEO depinde nu doar de tine si departamentul tau sau agentia de comunicare pe care ai angajat-o sa se ocupe de aceasta parte a businessului, ci de mai multe persoane si departamente ale companiei.

Uite cum sa-i explici fiecaruia importanta sa in acest proces si cum pot sa ajute pentru a face procesul sa fie unul mult mai usor si mai productiv:

  • celor din departamentul de Marketing de produs: ei inteleg foarte bine importanta SEO si pentru a te ajuta vor crea atat target persona – adica profilul celor carora te vei adresa cu ajutorul SEO, cat si mesajele pe care le vei transmite.
  • oamenii de comunicare, impreuna cu cei din departamentul de marketing de produs, vor crea continutul de pe site, din reclame si din postari. Toate acestea trebuie sa aiba acelasi ton al vocii pentru a arata unitar. Gandeste-te ca si advertorialele si comunicatele de presa ajuta SEO intr-o oarecare masura, asa ca informeaza-i pe cei din acest departament de eforturile pe care le vei depune in urmatoarea perioada.
  • departamentul de IT este si el deosebit de important in SEO, pentru ca oamenii care il formeaza se ingrijesc ca siteul companiei sa fie cat mai usor de folosit, ceea ce aduce puncte in plus domeniului in care lucrezi.
  • cei din vanzari si relatii cu clientii trebuie sa fie aliniati si ei eforturilor din SEO, pentru a avea parte de unitate in mesajele transmise.
  • managerii trebuie sa inteleaga si ei ce face departamentul tau si cum ajuta acesta businessul per intreg. Si ei trebuie tinuti la curent despre stadiul in care se afla businessul lor.

Acum ca stii care este rolul fiecarui departament in SEO, poti sa le explici colegilor tai si astfel sa ii faci parte din procesul tau, dandu-le astfel importanta. Iar ei vor sti exact cu ce sa te ajute si te vor integra in echipa si nu vor mai considera ca SEO este un efort micut pe care il depui pentru business.

SEO este acel departament intr-o firma care lucreaza pentru rezultate pe termen lung si care implica o colaborare intre mai multe departamente ale companiei. De aceea este important ca toata lumea sa stie cu ce te ocupi si cum te poate ajuta. 

Articol scris de:

Victor Dulu

Owner @ 247Digital.Net