fbpx

Sa atragi clienti pentru afacerea ta este un proces care nu ar trebui sa se termine niciodata, chiar si daca ai zeci de ani de experienta in spate. Intotdeauna sunt oameni noi la care trebuie sa ajungi si care merita sa iti cunoasca produsele sau sa beneficieze de serviciile tale.

Cum functioneaza atragerea de clienti

Funnelul prin care ajungi sa atragi clienti se imparte in 3 stadii si anume:

  • cel de awareness – in care ajungi la cat mai multi oameni;
  • cel de considerare – in care oamenii iau in calcul sa cumpere de la tine;
  • cel de cumparare – in care oamenii ajung sa faca achizitia finala.

Toti acesti pasi sunt la fel de importanti atunci cand vine vorba despre achizitia de clienti, insa sa nu uiti sa trebuie sa si mentii o legatura activa cu acestia dupa ce au cumparat de la tine, pentru ca ai toate sansele ca ei sa se intoarca.

Cum creezi o strategie de atragere de clienti

Exista mai multe strategii de a aduce clienti spre businessul tau, dar azi iti vom vorbi despre una dintre ele, pe care poti sa o adaptezi businessului tau.

1. Identifica audienta si scopul

Cel mai important pas al acestei strategii este cel in care iti identifici audienta. Astfel vei sti catre cine trebuie sa mergi. Scopul trebuie sa fie unul bine definit pentru a putea ajunge la el si a putea masura eforturile.

2. Selecteaza canalele

Dupa ce ai definit audienta la care vrei sa ajungi trebuie sa identifici canalele pe care aceasta petrece timp pentru a sti unde anume sa iti indrepti eforturile.

3. Creaza o strategie pentru fiecare canal

Social media, SEO, blog si site – toate functioneaza diferit si ideal este sa creezi o strategie pentru fiecare pentru a te plia pe formatele lor si pe tipul de mesaj pe care sa il transmiti.

4. Bugetul

Bugetul este si el parte importanta a povestii deoarece depinde de tine de cat vrei sa investesti in acest scop.

Uita-te la analytics, vorbeste cu experti care pot sa ifi ofere consultanta din acest punct de vedere pentru a putea lua cea mai buna decizie.

5. Masoara si ajusteaza

Invata sa te uiti in analytics si sa vezi unde anume este publicul tau, ce le place, ce au cautat si de pe ce pagina au plecat de pe site. Astfel vei putea lua masuri in ceea ce reprezinta abandonul sau pentru a ajunge la ei. Importanta acestor interpretari o vei vedea dupa ce incepi sa pui in practica ce inveti din aceasta.

Strategii pe care poti sa le folosesti

Dupa ce ai invatat cum sa creezi o strategie, trebuie sa le imparti in functie de canale.

1. Reclame platite

Cu ajutorul reclamelor platite poti sa ajungi cel mai usor la clienti noi fie ca vorbim despre retelele sociale sau motoarele de cautare.

Incearca sa faci targhetarea cat mai specifica, pentru a fi sigur ca ajungi la persoanele cu adevarat interesate de produsele tale si care au sanse mai mari sa cumpere.

2. SEO

Atunci cand vorbim despre SEO vorbim atat despre on page, cat si despre linkbuilding si toate celelalte metode legate de aceasta strategie.

Rezultatele ei nu se vor vedea imediat, ci mai degraba in decurs de cateva luni. Ceea ce inseamna ca in acest caz rabdarea este o virtute.

3. Influencer marketing

Gaseste acei nano si micro influenceri care au aceleasi valori ca si tine si sunt in nisa produselor pe care le comercializezi si ofera-le spre testare. Roaga-i sa spuna parerea lor sincera cu bune si mai putin bune, pentru ca asa sunt sanse mult mai mari sa vinzi, avand parte de o recenzie autentica.

4. E-mail

Chiar daca pare, e-mail marketingul nu a murit, ci, in plus, studiile demonstreaza ca este cel care vinde cel mai bine.

Seteaza un goal, aduna – legal – adrese de e-mail si incepe sa informezi oamenii despre ceea ce comercializezi.

Calculeaza costuri

Bugetul este foarte important atunci cand vorbim despre achizitia de clienti si toate eforturile pe care le depui in aceasta directie trebuie sa fie cuantificabile si, mai mult decat atat, sa se intoarca inzecit cel putin: adica tot bugetul pe care tu il cheltui cu reclame, SEO, influenceri etc sa fie de 10 ori mai mare la sfarsit de luna si asta datorita vanzarilor pe care le-ai facut.

Sa aduci clienti spre business nu a fost niciodata usor si nu avem de ce sa incercam sa te convingem de contrariu. Tocmai de aceea iti recomandam sa te inarmezi cu rabdare, sa te inconjori de profesionisti si sa ceri ajutor atunci cand consideri ca esti in impas.

 

Articol scris de:

Victor Dulu

Owner @ 247Digital.Net