fbpx
Blog Business

YouTube sau TikTok. Ce se potriveste mai bine businessului tau?

Raspunsul la aceasta intrebare vei putea sa ti-l acorzi chiar tu. Noi venim cu cateva intrebari suplimentare care sa te ajute sa il gasesti mai usor.

Lumea comunicarii nu este una usoara si trebuie mereu sa fii cu ochii pe toate schimbarile care au loc si toate retelele sociale si instrumentele care apar parca din senin uneori.

Tu trebuie sa iti cunosti cel mai bine targhetul si felul in care ajungi la acesta. Insa nu tot timpul este un lucru usor.

Tocmai de aceea, te invitam sa citesti acest articol si sa iti raspunzi catorva intrebari care sa te lamureasca daca are sens sa investesti in continut pe YouTube versus TikTok.

YouTube versus TikTok

Ambele retele de socializare se gasesc in lumea intreaga pentru continutul care le popularizeaza.

1. Date demografice

Audientele celor doua retele sociale difera, insa se si intalnesc la un moment dat.

YouTube – are peste 2 milioane de utilizatori in lumea intreaga, iar dintre acestia, 56% sun barbati, iar restul femei.

Varstele celor care o folosesc sunt intre 18 si 25 de ani majoritatea, insa si generatiile mai in varsta o folosesc zi de zi sau mai rar, atunci cand cauta informatii specifice.

TikTok – aproape jumatate dintre utilizatori au intre 13 si 19 ani, insa de la an la an se vede o crestere a celor din categoria de varsta 35 – 54 de ani ca utilizatori ai platformei. Cea mai mare baza de date este in SUA.

2. Popularitate

Nu suntem foarte siguri ca putem sa stabilim care retea este mai populara, deoarece nu au neaparat aceeasi audienta.

Cu toate acestea, YouTube a avut mai multi ani la dispozitie sa adune o baza de date mai mare – peste 2 bilioane de useri – avand in vedere si anul lansarii acestuia, adica 2005.

Cu toate acestea, se pare ca nici TikTok nu se lasa mai prejos si a reusit sa adune pana acum peste 1,2 bilioane de useri din lumea intreaga.

3. Tipul de continut

Spre deosebire de alte retele de social media, YouTube este mult prea bine cunoscut pentru tipul de format lung al videourilor pe care le gasesti pe platforma: de la un videoclip de pana in 5 minute la un podcast de 30 de minute sau chiar un film de 2 ore.

Mai mult decat atat, atunci cand au vazut cat de tare creste in preferinte continutul de tip scurt – pana in 15 secunde – si YouTube a lansat Shorts, care vine ca un soi de concurenta pentru tot continutul de tip Stories de pe celelalte retele de socializare.

TikTok in schimb a pornit cu ideea de short term content, care a sarit de la 15 secunde la 60 acum, insa continutul de tip mai lung este available doar pentru videourile filmate nativ, din aplicatie.

4. Reclame

Tipurile de reclame difera pentru cele doua retele de socializare.

YouTube, care are in spate Google, ofera oamenilor de marketing multe posibilitati de a rula reclame diverse si de a scoate ce este mai bun din acest produs, mai ales cu posibilitatea de a experimenta cu mai multe tipuri de reclame intr-un singur video, pentru a vedea care se potriveste cel mai bine.

Dintre tipurile de reclame amintim: Discover, TrueView, Non-skippable, Bumper sau Overlay.

TikTok in schimb este nou in aceasta lume a reclamelor si ofera posibilitati mai limitate: top screen, in-feed, branded hashtags si takeovers.

5. Costurile reclamelor

Pentru o persoana care lucreaza in comunicare si bugetele sunt importante. Tocmai de aceea, pretul reclamelor pe ambele retele conteaza atunci cand face planningul.

YouTube se foloseste de strategia cost-per-view, iar pretul poate sa difere intre 10 centi si 30 de centi, in functie de o multime de factori care nu sunt aceeasi tot timpul.

TikTok in schimb merge pe strategia unui buget de tip lifetime si recomandarea este sa aloci undeva la 50$ pe zi minim. Pe de alta parte, TikTok are si optiunea de cost per 1000 de views, iar pretul pentru aceasta este minim 10$.

Raspunsul la intrebarea ”Care platforma este potrivita pentru mine?” trebuie sa il primesti raspunzandu-ti la intrebarile de mai sus.

Gaseste audienta care este in targhetul tau si apoi stabileste cum este mai usor si mai profitabil sa ajungi la ea.

 

Articol scris de:

Victor Dulu

Owner @ 247Digital.Net