fbpx
Blog Business SEO

SEO local sau national. Ce ti se potriveste?

Atunci cand te gandesti la strategia SEO pe care sa o pui in aplicare pentru businessul tau trebuie sa te gandesti bine la ce fel de SEO ti se potriveste, insa acest tip este dat in primul rand de specificul afacerii: locale sau nationale.

Acest criteriu este usor de stabilit din momentul in care decizi specificul businessului: o locatie fizica in unul sau mai multe orase; versus un magazin online care livreaza in toata tara si chiar si international.

In ambele cazuri, SEO este deosebit de important, pentru ca daca tu nu ii oferi lui Google toate inofrmatiile de care are nevoie, va decide el ce sa afiseze pentru tine si uneori te poate penaliza acest fapt, pentru ca nu are toate detaliile care te pot ajuta sa vinzi.

Ce este local SEO

SEOul local inseamna promovarea afacerii la nivel local, iar Google My Business este un punct cheie atunci cand cineva te cauta. A avea un profil creat aici te poate ajuta enorm la vizibilitate atunci cand cineva cauta detalii despre produse sau servicii in zona in care te afli.

Cand vine vorba despre content, foloseste cat mai multe cuvinte cheie specifice care sa duca rezultatele inspre tine. Adauga-le pe paginile siteului tau si astfel Google va intelege mult mai usor unde este locatia ta si te va scoate in fata la cautari.

Ce este national SEO

SEO national inseamna ca acesta ii spune lui Google ca businessul tau este unul national sau chiar si international, depinde doar de tine cat doresti sa te extinzi.

Pentru magazinele online si serviciile digitale acesta este cel mai potrivit si trebuie sa ii spui lui Google ca nu esti nisat doar intr-o anumita zona. Acum concurenta ta nu se afla intr-o singura locatie, ci mai degraba in toata tara sau lumea.

Cine sa foloseasca SEO local si cine SEO national

Dupa cum spuneam, specificul businessului iti va raspunde acestei dileme, iar singura intrebare pe care sa ti-o adresezi este: am o locatie fizica si vand doar in aceea sau am un magazin online sau servicii pe care pot sa le livrez national sau international?

Daca ai o locatie fizica, fie ea si in mai multe orase pe sistem de franciza, atunci SEOul local este cel care ti se potriveste pentru fiecare in parte.

Daca insa ai un magazin de tip e-commerce, atunci clar cel national iti pica intocmai unei manusi.

In oricare dintre aceste doua situatii te-ai afla, trebuie sa stii ca cea mai importanta virtute atunci cand vine vorba despre SEO este rabdarea.

Fie ca alegi sa colaborezi cu o agentie de digital care sa se ocupe de aceasta parte, cu un freelancer sau cu o persoana in-house, oricare dintre aceste abordari necesita timp investit, iar rezultatele, spre deosebire de cele generate din reclame platite, se vad in decursul a catorva luni.

Google va tine intotdeauna cu userii, iar de la businessuri va cere toate informatiile necesare pentru a livra acuratete cu fiecare search result.

Investeste timp si resurse in SEO si iti vei multumi pe o perioada lunga de timp! 

Articol scris de:

Victor Dulu

Owner @ 247Digital.Net