fbpx

Atunci cand alegi sa incepi un business trebuie sa iei in considerare atat partile bune ale antreprenoriatului, cat mai ales pe cele mai dificile. Acestea din urma sunt extrem de importante pentru sanatatea unui business, mai ales atunci cand stii ca poti gasi solutii inainte de a ajunge in impas.

Unele calcule pe care nu le iei in considerare din prima pot fi:

  • cele pe materie prima din care sa produci sau produsele cumparate de-a gata, in avans pe cateva luni;
  • investesti tot profitul fara a tine cont de taxele pe care trebuie sa le platesti la stat.

Oricare dintre aceste doua situatii pot sa fie evitate daca pui pe hartie un plan de incasari si cheltuieli, adica cash flow, de care sa te tii.

Plan pentru un cash flow de care sa fii mandru

Desigur, la inceput de business cu totii ne lovim de probleme pe care nu le-am preconizat, mai ales daca nu avem alaturi un mentor care sa ne dea tips and tricks despre cum sa cheltuim banii cu cap.

A face un forecasting a cash flowului este o activitate complexa si dificila, insa aceasta te va salva pe termen lung de a te indatora.

1. Fa ipoteze

Aceste ipoteze se refera la diferite parti ale businessului, pe care le explicam aici:

  • costul produsului – cat te costa efectiv produsul pe care il creezi sau pe care il importi, neluand in considerare costurile adiacente acestuia: vorbim aici de materia prima pe care acesta o consuma sau de pret per bucata.
  • marja bruta dupa taxe si transport trebuie sa fie mai mica decat costul produsului; daca este mai mare, inseamna ca ai gresit undeva.
  • taxe catre stat – aici trebuie sa calculezi in mare impozitul pe care il vei plati catre stat o data la trei luni;
  • credit – daca ai un credit luat de la o banca, ia in considerare si acoperirea acestuia sau dobanzile pe care le ai de platit in caz ca nu il acoperi.

2. Seteaza balanta de inceput

Acest pas depinde in functie de momentul in care este businessul tau: chiar la inceput sau au trecut cativa ani.

Daca nu esti in primul an de existenta, atunci poti sa te bazezi pe anii anteriori atunci cand vine vorba de banii cu care incepi noul an. Astfel, te uiti cu cati bani ai ramas in cont de anul trecut, tai din acestia taxele, creditele si orice cheltuieli sunt necesare in prima luna sau luna de luna si ajungi la suma cu care iti incepi anul.

3. Venituri, cheltuieli generale si publicitate

Venit – in functie de statisticile de cu un an in urma poti sa iti calculezi in mare veniturile pe care le vei avea in acest an, tinand cont de trendurile trecute.

Cheltuielile generale sunt cele de pe langa produsul in sine – transport, taxe de vama daca sunt, impachetat etc.

Reclamele trebuie si ele luate in considerare si orice buget pe care doresti sa il investesti in marketing si comunicare in general.

4. Ipoteze de achizitii

Daca doresti sa iti largesti gama de produse comercializate trebuie sa iei in considerare atat materia prima, cat si costurile produselor daca alegi sa le importi.

Gandeste-te bine in acest pas, pentru ca fiecare noua achizitie inseamna costuri suplimentare de care probabil ai sau nu nevoie in business.

5. Sa intelegi pasii de mai sus

Cea mai importanta parte este sa intelegi pasii prin care se face acest proces si cum sa profiti de fiecare explicatie de mai sus in asa fel incat, la sfarsit de an, sa fii cu toate finantele in ordine si fara datorii la stat la furnizori.

Chiar daca vrei sa le faci pe toate singur sau aproape singur, este important sa ceri ajutor atunci cand nu te descurci sau nu intelegi foarte bine concepte sau moduri de lucru. Apeland la consultanti iti vei lua de pe umeri o mare parte din grija si, in timp, vei putea chiar sa ajungi sa iti raspunzi singur la intrebarile cheie care survin.

Daca insa se intampla sa ai gauri in buget, acestea pot fi acoperite de credite. Ai grija sa apelezi la cele care sunt cele mai convenabile pentru fiecare pas al businessului in care esti si sa te asiguri ca le vei putea inapoia intr-un timp cat mai scurt posibil.

Sfaturile noastre speram sa iti vina in ajutor si la sfarsit de an sa fii mandru de decizia de a o lua pe calea antreprenoriatului si nu invers.

 

Articol scris de:

Victor Dulu

Owner @ 247Digital.Net