fbpx
Blog

Cum sa castigi cu storytelling vizual

Povestile le ascultam inca de cand suntem copii si ni le citesc parintii, mai apoi noi singuri si apoi, la randul nostru, le citim celor mici. Ceea ce inseamna ca suntem mereu inconjurati de ele.

O buna perioada de timp, atunci cand spuneai comunicare spuneai si storytelling. Acea perioada nu s-a sfarsit, ci forma storytelling-ului s-a schimbat dintr-una concentrata pe text în una care pune accent pe vizualuri – fie ca sunt imagini, meme-uri, story-uri sau video-uri mai mult sau mai putin complexe.

Atunci cand privesti o imagine, ea nu este doar compusa dintr-un element vizual si un text, ci are o intreaga structura in spate care sa iti atraga privirea si sa o retii.

Storytelling vizual

Imaginile si vodeourile fac parte din viata noastra zi de zi si se stie ca acestea fac mai mult decat 1000 de cuvinte in doar cateva secunde. Tocmai de aceea nu trebuie sa le minimizam importanta atunci cand vine vorba despre comunicare si felul in care ne folosim de ele.

Totusi, acest lucru nu inseamna ca nu mai folosim deloc cuvinte, ci ne concentram pe latura vizuala. Trebuie sa ajungem la o combinatie intre acestea care sa dea rezultate cu fiecare campanie pe care o gandim.

Cum sa excelezi in visual storytelling

Cu siguranta nu este prima data cand incerci sa creezi o imagine pentru social media sau un afis pentru business-ul tau sau pentru cel pentru care lucrezi. Canva sau Illustrator sunt prietenii tai cei mai buni, iar 9Gag pentru inspiratie la fel.

Iata insa 3 pasi pe care sa ii faci spre un storytelling vizual care sa merite tot timpul si banii investiti in a-l aduce la o forma finala.

1. Stereotipuri si simboluri usor de descifrat

Oricat de mult nu ne plac stereotipurile si arhetipurile, trebuie sa iti spunem ca in visual storytelling trebuie musai folosite. Chiar daca pare cliseic, daca business-ul tau este in domeniul constructiilor, cel mai usor este sa creezi vizualuri care sa aiba ca piese centrale muncitori, sau cladiri in constructie, materiale sau orice alte elemente care sa duca cu gandul la domeniul tau.

Cand doresti sa atragi repede atentia, foloseste-te de stereotipuri si vei reusi sa faci acest lucru foarte usor.

2. Lasa audienta sa isi imagineze povestea

Dupa cum spuneam, inca de mici suntem inconjurati de povesti si de multe ori ne place sa ne inchipuim cum se termina un capitol sau chiar si cartea. Si in comunicare poate fi la fel.

Cititorii sau privitorii au o imaginatie bogata si le place sa isi faca propriile scenarii despre cum ar trebui sa arate sau sa se termine o poveste. Da-le si tu aceasta ocazie, iar ei cu siguranta isi vor aminti de brand-ul tau si cum le-ai permis sa creeze povestea dupa bunul lor plac.

3. Storytelling-ul vizual nu urmeaza retete

Sa spunem ca doresti sa iei ca sursa de inspiratie pentru campania ta o carte sau un film foarte cunoscute. Fiecare dintre ele au linii ale povestii pe care le urmeaza, insa in campania ta poti sa le amesteci dupa bunul plac, iar rezultatul sa fie unul neasteptat.

O parte frumoasa a storytelling-ului vizual este aceea ca iti da posibilitatea sa alegi cum sa scrii povestea fara a te limita doar la o parte scrisa.

Oamenii sunt conceputi pentru a prinde mai repede partea vizuala decat pe cea scrisa si astfel, daca te folosesti de aceasta, poti fii sigur ca vei da lovitura in lumea comunicarii.

Imagini, meme-uri, story-uri, videouri, toate acestea iti dau posibilitatea sa exprimi cat mai creativ business-ul si produsele tale, pentru a-i ajuta pe cei din jur sa le vada, sa le retina si, intr-un final, sa le cumpere. 

Articol scris de:

Victor Dulu

Owner @ 247Digital.Net