fbpx
Blog Business Marketing

Apple si impactul asupra datelor

În septembrie anul trecut Apple anunta schimbari in ceea ce priveste privacyul utilizatorilor de iPhone, Mac și iPad, iar acest lucru i-a speriat pe multi oameni de comunicare.

Apple mail si deviceurile Apple reprezinta 35% din publicul din lumea intreaga, iar acest lucru inseamna un mare dropdown in ceea ce priveste audienta businessurilor de peste tot.

Schimbarile pot sa provoace temeri, iar acest lucru este in sangele nostru, al oamenilor si nu numai. Asta inseamna ca oamenii de comunicare si in special cei axati pe e-mail marketing s-au speriat de aceasta modificare.

Cum afecteaza data privacy strategiile de e-mail marketing

Fie ca au vazut schimbari mari sau nu de-a lungul timpului, oamenii care se ocupa cu e-mail marketing s-au lovit de ele, mai ales in urmatoarele segmente:

  • s-a redus accesul la baze de date;
  • s-a redus posibilitatea de a targheta audienta in functie de locatie;
  • s-a redus numarul de clickuri din e-mailuri;
  • s-a redus posibilitatea de a vedea cate e-mailuri au fost deschise;
  • s-a redus posibilitatea de a face A/B testing pe subiectul e-mailului.

Toate acestea au facut taskurile celor care se ocupa de e-mail marketing mult mai grele si nivelul lor de adaptabilitate s-a schimbat.

Iata 4 metode prin care sa colaborezi cu aceasta schimbare mai mult decat sa te lupti cu ea.

1. Prioritizeaza diferit KPIurile

Daca inainte aveai un KPI comun indiferent de clientul de e-mail sau de deviceul folosit, acum trebuie sa le prioritizezi diferit pentru a nu sesiza o diferenta foarte mare in reach.

Clickuri, rata de clickuri

Toate acestea iti arata cat de mare este engagementul publicului la care ajung cu businessul tau. Ele iti arata in acelasi timp si care parti ale e-mailului sunt mai interesante pentru cititori si care mai putin.

Traficul pe site si leaduri

Acestea sunt un alt tip de engagement si multi oameni de marketing le au mereu in vedere.

Atunci cand reusesti sa duci oamenii pe site – atat din e-mailuri, cat si de pe retelele sociale sau motoare de cautare – este mult mai usor sa ii transformi in leaduri, care mai apoi sa devina cumparatori.

Numarul de unsubscribe si spam

Daca ai un numar mare de useri care dau unsubscribe de la newsletterul tau sau il marcheaza ca si spam inseamna ca ceva faci gresit fie din punct de vedere al continutului, cat si a frecventei cu care trimiti e-mailurile.

Rata de deschidere

Rata de deschidere a e-mailurilor este din nou importanta, iar un numar mare al acesteia se bazeaza pe titlul newsletterului si fraza de sub acesta.

Este foarte important ca acestea sa fie atractive pentru cei care le primesc pentru a le si deschide, a citi si a interactiona cu ceea ce gasesc in corpul e-mailului.

Formulare de feedback

In e-mailuri poti sa trimiti formulare de feedback in legatura cu afacerea ta si poti sa iti dai seama de cat de engaging sunt din numarul celor care au dat click pe ele; insa si mai accurate este numarul celor care le-au dus pana la capat si ti-au trimis parerea lor.

2. Sa aduni date si din alte parti

Un lucru pe care trebuie sa il fi invatat ca om de marketing este acela ca niciodata nu trebuie sa te bazezi pe o anumita sursa atunci cand vine vorba despre audiente si cum sa ajungi la acestea.

Si in acest caz poti sa iei utilizatorii non-Apple si sa interpretezi datele in legatura cu acestia.

3. Apeleaza la platforme de mesagerie

Orice persoana care are un telefon mobil poate sa primeasca SMSuri. Iar in anul 2020, peste 48% dintre cei care au fost de acord sa primeasca noutati de marketing au bifat casuta de SMS.

Mai mult decat atat, mesajele scrise sunt deschise de catre 98% dintre cei care le primesc. Acest open rate este unul foarte mare comparativ cu cel al e-mailurilor.

4. Imbunatateste trimiterea e-mailurilor

Atunci cand trimiti un e-mail trebuie sa fii atent la o gramada de detalii, cum ar fi:

  • un titlu si continut interesant;
  • personalizarea in functie de bazele de date la care il trimiti;
  • sa dai optiuni de unsubscribe sau de schimbare a frecventei de primire a e-mailurilor;
  • sa te asiguri ca sunt GDPR compliant in ceea ce priveste bazele de date.

Acesti patru pasi te vor invata sa regandesti strategii, iar daca vreun provider de e-mail sau deviceuri se mai gandeste sa faca vreo schimbare sa fie mult mai usor pentru tine sa te adaptezi. 

 

Articol scris de:

Victor Dulu

Owner @ 247Digital.Net